Nieuws

Aanpak woningnood overheid op drijfzand

Van fractievoorzitter Marcel Sturkenboom. Plannen overheid voor 1,2 miljoen nieuwe woningen gebaseerd op wensdenken. Artikel uit “Follow The Money” www.FTM.nl

Auteurs DIMITRI TOKMETZIS, MARC DOODEMAN, NOUSKA DU SAAR

Nederlandse gemeenten hebben gezamenlijk plannen voor 1,2 miljoen nieuwe woningen, blijkt uit onderzoek van Cobouw en Follow The Money. Of gemeenten deze woningen ook echt op de ingetekende plaatsen en binnen de vastgelegde tijd kunnen bouwen, is echter zeer de vraag. Hun bouwplannen staan bol van onzekerheden en landelijk overzicht ontbreekt. Dat maakt de aanpak van woningnood door het kabinet Rutte IV wankel.

  • Nederlandse gemeenten willen in totaal 1,2 miljoen woningen bijbouwen. Vooral in en rond Amsterdam wordt er de komende decennia veel gebouwd.
  • Den Haag veronderstelt dat deze woningbouwplannen afdoende zijn om aan de toekomstige woningvraag te voldoen. Dat klopt niet, want de data geven een vervormd beeld.
  • Provincies en gemeenten tellen zonder overeenstemming en op verschillende manieren hun plannen mee. Bovendien dreigt een fors deel van de geplande 1,2 miljoen woningen niet snel genoeg van de grond te komen.
  • De nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Hugo de Jonge vaart daardoor deels met oogkleppen op. Zijn voorganger, Kajsa Ollongren, sloeg initiatieven voor openbare overzichtskaarten in de wind.
  • Cobouw, Follow the Money en DataBewijst vroegen alle uitbreidingsplannen van alle Nederlandse gemeenten op om dit landelijk overzicht te maken.

In het artikel is ook een kaart opgenomen van regio Eemland inclusief de voornemens van alle specifieke gemeenten. Voor meer informatie www.FTM.nl