Uit de raad

Op naar “oud en nieuw” nieuwe stijl.

Van raadslid Like van Hulten.

Het nieuwe jaar 2022 is nog nauwelijks van start, maar toch was het aanleiding voor onze fractie om samen met D66 een motie in de Raadsvergadering van donderdag 3 januari 2022 in te dienen over een nieuwe manier van oud en nieuw vieren om zo ook minder vuurwerkoverlast te hebben in de gemeente.

Vuurwerk geeft overlast voor mens, dier en natuur. Bovendien vaak schade aan objecten. Een landelijk vuurwerkverbod en dan ook met handhaving tegen illegaal vuurwerk is voor de landelijke politiek en dat steunen we van harte.

Onze wensen waren: meer bekendheid geven aan de nadelen van vuurwerk, specifieke plekken creëren waar gezamenlijk vuurwerk afgestoken kan worden en ruimte bieden aan wijkverenigingen, Fort33 en andere om feesten te houden.

Kortom, wij willen graag een nieuwe manier van oud en nieuw vieren. Hoe gaaf zou het zijn om samen in een straat, plein of park samen te komen en het nieuwe jaar te vieren en dan een mooie lichtshow of afsteken van vuurwerk door een aantal? De burgemeester heeft toegezegd om te kijken wat mogelijk is: kunnen er plekken aangewezen worden waar vuurwerk afgestoken mag worden? Zijn er wijkverenigingen, Fort33 of andere organisaties die een feest willen organiseren? Zo ja, dan kijkt de gemeente of dat mogelijk is.

Met een aantal feestlocaties willen wij de traditie om met veel lawaai het nieuwe jaar in te luiden behouden en toch ook juist rekening houden met jong en oud, dier en natuur door minder vuurwerkoverlast te creëren.

Heb je een idee, laat het ons weten, we denken graag met je mee wat mogelijk is! Hartelijke groet,

Like van Hulten Raadslid GroenLinks-PvdA Gemeente Leusden

T: 06-52018705 E: like.GL-PvdA@vanderham-vanhulten.nl